Affiliate marketing en btw

Hoe zit het nu met affiliate marketing, btw en belasting? Zoals je wellicht weet kun je je opgeven bij verschillende platformen om affiliate te worden voor een bepaald programma. De commissie die uitgekeerd wordt is een bruto bedrag. Je moet hier belasting over betalen als je aangifte inkomstenbelasting doet. De btw is lastiger. Deze draag je meestal per kwartaal af maar het kan ook per maand of per jaar.

Affiliate marketing en btw

De platformen Daisycon en Tradetracker betalen naast je commissie ook 21% btw. Dit doen ze automatisch. Een factuur sturen is niet nodig. Zodra zij het geld hebben ontvangen van de adverteerders dan keren ze het geld uit aan de publishers. Bij Daisycon is dit 2x per maand en bij Tradetracker kan dit wel 4x per maand zijn. De btw moet jij vervolgens weer afdragen aan de Belastingdienst tenzij je in de kleineondernemersregeling (KOR) zit. Heb je niet meer dan € 20.000 omzet per jaar dan kan de KOR aantrekkelijk zijn. Op de site van de Belastingdienst staat hier uitgebreide informatie hierover.

Boekhoudprogramma
Btw betalen gaat heel eenvoudig als je een boekhoudprogramma hebt zoals e-Boekhouden. De eerste 15 maanden zijn zelfs gratis en na die periode betaal je voor het ZZP-pakket 9,95 per maand (240 boekingen per boekjaar) inclusief onbeperkt factureren. Het Boekhoudprogramma houdt precies bij hoeveel btw je periodiek moet afdragen en hoeveel je terugkrijgt. Meestal moet je geld afdragen en dit is vanuit het programma met een paar klikken geregeld. e-Boekhouden is erkend door de Belastingdienst. Andere bekende boekhoudprogramma’s zijn Moneymonk, Rompslomp en Exact. Bekijk hier een overzicht met prijzen.

Awin & btw

Bij Awin ontvang je geen btw en deze is lastiger te boeken. Houdt er rekening mee dat het adres van AWIN is veranderd sinds de Brexit. Ook het bijbehorende btw nummer is hiermee veranderd! Sinds maart 2021 staat er op de facturen het adres van AWIN Berlijn en dat was daarvoor AWIN London. Op de factuur van AWIN staat tegenwoordig 0% btw. In 2020 stond er op de factuur dat de btw was verlegd. Bij e-Boekhouden kun je (sinds kort?) boeken “Diensten naar binnen de EU 0%”. De bruto commissie vul je in bij bedrag en bij btw vul je 0 in. Na het betalen van de btw ga ik naar ICP-opgave (staat links in de sidebar onder BTW-aangifte). Hierin staan dan alle commissies van Awin die met het 0% tarief belast zijn. Met een druk op de knop wordt vervolgens de ICP-opgave verstuurd. Ondernemers zijn verplicht elektronisch aangifte hiervan te doen. Sinds juli 2021 zijn er nieuwe btw regels voor e-commerce en diensten. Ik boek de factuur van Google eveneens zo zodat deze ook meegenomen wordt in de ICP-opgave. De facturen van Daisycon en Tradetracker hebben btw en zijn niet in de ICP-opgave te vinden.