Risico opslag

risico op aangaan leningen

Risico opslag

Als je een zakelijke lening of krediet afsluit komen bovenop de rente enkele opslagen. De hoogte hiervan is van tevoren niet precies te zeggen. De risico opslag hangt van diverse factoren af zoals welke zekerheden kun je bieden en hoeveel ervaring heb je als ondernemer? In welke niche ben je werkzaam en wat zijn de vooruitzichten? Hoe is het met je cashflow en je debiteurenbestand? FinTech bedrijven zijn flexibeler dan traditionele banken maar controleren ook je kredietwaardigheid. Dit doen ze met slimme software en grote databases.

Opbouw rentepercentage

Bij New10 ziet het rentepercentage er in onderstaand overzicht zo uit. Dit zal bij veel banken globaal hetzelfde zijn. Heb je een laag risicoprofiel dan zullen de risicokosten laag zijn.

– Basisrente
– Kapitaalkosten
– Operationele kosten
– Marge
– Risicokosten

Rente percentage

Het rentepercentage kan grote verschillen tonen. Het valt voor een zzp’er of mkb’er niet mee om een bedrijfslening te krijgen van de bank. FinTech financiering is de laatste jaren een sterke opkomst begonnen. FinTech is flexibeler met het geven van bedrijfsleningen maar daar staat (over het algemeen) wel een hogere rente tegenover. Als je rente vergelijkt dan is het goed om te weten of het per maand is of per jaar. Een rente/premie per maand van 2,5% is op jaarbasis 26%. Bij een hoog risicoprofiel kan de totale premie oplopen tot 3,5% per maand, omgerekend op jaarbasis is dit 51%. Rente en afsluitkosten zijn wel kosten die je mag aftrekken van de winst.