Corona lening

krediet

TOZO

Ondernemers hebben het in coronatijd bepaald niet gemakkelijk. Veel bedrijven maken verlies ondanks de steunregelingen van het kabinet. TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) is in het leven geroepen voor ondernemers in het MKB en zzp’ers die onder het bestaansminimum zijn gezakt. De aanvraag voor deze gift doe je zelf bij de gemeente en gaat vrij soepel. Je hebt hiervoor geen tussenpersoon nodig. Je moet een schatting maken van de te verwachten inkomsten. Hier wordt de TOZO uitkering op gebaseerd. Inkomen van je partner telt mee maar de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en vermogen weer niet. TOZO 4 gaat van start per 1 april 2021 en zal duren tot 1 juli 2021.

Klein Krediet Corona (KKC) – Aanvraag

Het Klein Krediet Corona is erg geschikt voor ondernemers die financiering zoeken tussen de 10.000 – 50.000 euro. Het is een overbruggingslening waarbij de overheid 95% borg staat waardoor het risico voor de bank bijna nihil wordt. Het eerste jaar hoeft de ondernemer niets af te lossen. De vaste looptijd van deze speciale corona lening is 5 jaar en de rente is 4%. Het eerste jaar is aflossingsvrij. Je kunt bij Klein Krediet Corona (KKC) aanvragen bij New10. Dit bedrijf is onderdeel van ABN AMRO maar werkt sneller en flexibeler.
lening berekenen New10

Een paar voorwaarden voor deze KKC lening zijn:
Minimum omzet €50.000 per jaar
Voor 1 januari 2019 opgericht
Winstgevend voor de crisis
Winstdaling van min 10% door corona
Niet actief in visserij, aquacultuur of landbouw

Borgstelling MKB-kredieten (BMKB-C)

De Borgstelling MKB-kredieten (BMKB-C) is bedoeld voor MKB bedrijven die een corona lening zoeken tussen de 50.000 – 100.000 euro. De overheid heeft de borgstelling in deze regeling verhoogt van 45% naar 67,5% als het een MKB onderneming betreft. Bij grootbedrijven ligt het percentage van borgstelling iets lager. De overheid hoopt zo ondernemingen te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Voorwaarden
Enkele voorwaarden voor een aanvraag BMKB-C zijn:
– financiele gevolgen door coronacrisis
– je bedrijf bestond al voor 1-1-2019
– je hebt al beroep gedaan op andere steunmaatregelen zoals NOW of belastinguitstel

Welke banken?

BMKB-C aanvragen kan niet bij elke bank of financier. Het is eigenlijk het selecte groepje van grootbanken die de borgstelling indient bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Voor dit jaar is 1350 miljoen euro uitgetrokken voor financiering van banken en 150 miljoen van niet-bancaire financiers.

Aanvraag BMKB-C

Die laatste groep zijn een aantal FinTech ondernemingen die geld van investeerders hebben gekregen maar verder voldoen aan de strenge eisen van de DNB en AFM. Een bekend FinTech bedrijf waar men een BMKB-C aanvraag kan indienen is Floryn krediet. Binnen enkele werkdagen heb je antwoord of een corona lening mogelijk is. Doe je een aanvraag bij een van de grootbanken dan moet het je zakelijke huisbank zijn. Veel zzp’ers hebben een zakelijke rekening bij Knab maar dan kun je geen coronalening aanvragen.