Cashflow verbeteren

Als je een zakelijke lening wilt afsluiten dan zal je spoedig merken dat financiers veel aandacht hebben voor je cashflow. In het Nederlands betekent dit de ingaande- en uitgaande kasstromen. Hoeveel geld staat er daadwerkelijk op je bankrekening in een bepaalde periode?

Cashstroom verbeteren

Bedrijfsinformatie specialist Graydon heeft een enorme database met informatie over bedrijven. Hun advies om de cashflow van je eigen bedrijf te verbeteren: moedig je klanten aan om zo snel mogelijk te betalen en betaal je eigen rekeningen zo laat mogelijk 🙂 Je kunt in rekeningen bijvoorbeeld een betaallink plaatsen en meerdere betaalopties aanbieden. Ook korting geven of factoring zijn goede methodes om sneller geld binnen te halen. Met een cashflowprognose kun je zien of je in de nabije toekomst aan je betaalverplichtingen kunt voldoen.

Discounted Cashflow methode (DCF)

Heb je verstand van boekhouden dan kun je de toekomstige bedrijfswaarde van een onderneming uitrekenen. Dit gebeurt met de Discounted Cashflow methode (DCF). Het verhaal er achter is behoorlijk technisch. Meer info staat op deze pagina van Graydon. In het voorbeeld van DCF komt in ieder geval naar voren dat investeerders een goed rendement willen maken als ze jouw geld lenen.
Fintech financiering

Als je financiering zoekt op het internet dan is er een behoorlijke kans dat je uiteindelijk een zakelijke lening krijgt van een Fintech financier. De grootbanken verstrekken bijna alleen zakelijk leningen aan hun eigen klanten en hiervoor heb je jaarcijfers nodig van de afgelopen drie jaar. Bij FinTech wordt vooral naar je cashflow gekeken en minder naar de jaarcijfers. Kun je in een korte periode (1-12 maanden) een lening afbetalen? Is het antwoord ja dan is financiering snel geregeld en staat het krediet binnen een week op je zakelijke bankrekening.