Belastingschuld bedrijven toegenomen

ABN AMRO publiceerde in november 2021 een rapport waarin staat de belastingschuld van bedrijven flink is toegenomen. Tien procent van de ondernemers heeft een belastingschuld met een totaalbedrag van 18,3 miljard euro. Vaak wordt uit voorzorg om uitstel gevraagd omdat de omzet nog niet op peil is. De meeste schuld zit bij de grote ondernemingen en het middenbedrijf. Kleine ondernemers hebben relatief vaak om belastinguitstel gevraagd maar hun aandeel in de belastingschuld is met 18% het kleinst. De staatssecretaris verwacht dat uiteindelijk 1,5 miljard euro niet zal worden terugbetaald.

Horeca & retail

Vooral in de horeca en de retail zijn de belastingschulden flink opgelopen. Iets meer dan 60% van de restaurants deed een beroep op uitstel van belasting betalen. Bij de cafés lag dit percentage op 55%. Van belang is niet alleen de grootte van de schuld maar ook gerekend wat dit in bedrag is in het aantal maanden winst. Bij cafés is dit zo’n 12 x de maandwinst en bij hotels 24 x de maandwinst. Een kleine minderheid heeft ook huurschuld en een lening van de bank.

Hotels, parken en campings
De belastingschuld voor hotels is opgelopen tot gemiddeld 309.000 euro. Veel buitenlandse toeristen en congresgangers bleven weg en dit raakte met name de duurdere hotels in Amsterdam. Ook de Belgen en de Duitsers lieten het afweten wat effect had op accommodaties aan de kust. Hotels hadden gemiddeld 50% minder boekingen dan in 2019. De vakantieparken deden het beter dan de hotels en noteerden een min van 5% aan bezoekers. De campings profiteerden van de angst om corona besmetting en het aantal overnachtingen groeide met 15%.

Modewinkels
Kleding- en schoenenwinkels worden ook hard getroffen door corona. Winkels in deze branche moeten gemiddeld 22-28 x hun maandwinst betalen om de belastingschuld te vereffenen. Schoenenwinkels hebben bijna 2 ton aan belastingschuld.

Reisbureaus
Veel reisbureaus die door 1 persoon werden gerund zijn gestopt. De kleinere kantoren hebben een gemiddelde belastingschuld van 106.000 euro.

Transport & elektronica

Het minst rooskleurig is de situatie bij elektronicawinkels. Bedrijven die daar om uitstel vroegen hebben gemiddeld een belastingschuld van 56 x hun maandwinst. Ook veel bedrijven in het personenvervoer kampen met fikse problemen door de lockdown en het thuiswerken. Zo’n 70% van de grote bedrijven in het personenvervoer hebben een belastingschuld opgebouwd.
– Bron: rapport ABNAMRO dat zijn onderzoek baseerde op cijfers van het CBS.

Bedrijfslening – Geen minimum omzet

Qeld (van €1.000 – €100.000)
OPR bedrijfskrediet (van €3.000 – €50.000)
PIN Voorschot (Intake op locatie)