Factoring

factoring

Factoring

Factoring is het verkopen van je facturen aan een extern bedrijf. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het kan voor een zzp’er of ondernemer soms erg handig zijn om te kiezen voor factoring. Door je factuur te verkopen, zorg je namelijk dat je direct je geld ontvangt. Of in ieder geval binnen 24 of 48 uur, wat een stuk sneller is dan wachten tot de factuur betaald wordt. Betaaltermijnen zijn vaak al lang en bovendien worden ze ook nog eens vaak te laat betaald. Met factuurfinanciering hoef je daar niet op te wachten.

Voldaan

Voldaan Factoring is een uitkomst als je extra budget wilt zonder aan een vereiste omzet te moeten voldoen. De kosten zijn heel transparant: 4-6% afhankelijk van de betaaltermijn van je klant. Heb jij interesse om een factuur te verkopen? Kijk dan voor meer informatie op de website van Voldaan Factoring. Binnen 24 uur ontvang je antwoord of er mogelijkheden zijn.
Zakelijke verkoopfactuur vanaf €100
Aanvraag wordt binnen 24 uur beoordeeld
Contract is dagelijks opzegbaar

Floryn – flexibel kort krediet

Floryn bood oorspronkelijk alleen factuurfinanciering aan maar is uitgegroeid tot een zakelijke financier met 50 medewerkers. Het bedrijf verstrekt zakelijk krediet aan het MKB vanaf €10.000. Je hoeft bij Floryn geen facturen te uploaden en ze doen ook niet aan debiteurenbeheer. Heb je een omzet van minimaal 100.000 euro dan kan het de moeite waard zijn om een kredietaanvraag te doen. Het flexibele krediet los je automatisch af in 6 maanden tijd. Je kunt tussentijds weer opnemen of extra aflossen.

Soorten factoring

Factoring is dus voor een ondernemer een manier om snel geld te ontvangen. Dat lijkt misschien te mooi om waar te zijn: je geld ontvangen zonder te wachten en zonder daar verder iets voor te hoeven doen. Zo simpel is het eigenlijk wel, maar er komen wel enige kosten kijken. Het externe bedrijf dat je facturen koopt is een factormaatschappij dat ook geld moet verdienen. De kosten die je maakt zijn afhankelijk van het soort factoring. Besteedt je de hele debiteurenportefeuille uit of kies je een aantal facturen? Facturen met een betalingstermijn van 60 dagen kosten meer geld dan een factuur van 30 dagen.

Traditionele factoring

Traditionele factoring is niet alleen het verkopen van een factuur of een aantal facturen, maar het uitbesteden van je gehele debiteurenportefeuille. Dit kan voordelen en nadelen hebben. Het stuk administratie betreft debiteuren geef je met traditionele factoring ook uit handen. Tegelijkertijd sluit je een contract af met een factormaatschappij waarbij je verplicht bent je facturen te verkopen. Je hebt er dus geen omkijken meer naar, maar ook geen controle meer over. Bovendien is het weinig flexibel.

Amerikaanse factoring

Amerikaanse factoring is meer flexibel. Je houdt bij deze vorm ook meer controle over je debiteuren. Je bepaalt zelf welke facturen je verkoopt aan de factormaatschappij. Deze manier is daarom flexibeler, je bent niet verplicht alles aan de maatschappij door te spelen. Voor iedere factuur die je aan de factormaatschappij verkoopt, betaal je aan de maatschappij een percentage van de factuur aan kosten. Je hebt bij Amerikaanse factoring dus meer controle en flexibiliteit, maar betaalt wel per factuur kosten voor de maatschappij.

Wanneer kiezen voor factoring

Factoring is kortweg een manier om snel geld in je onderneming te krijgen. Dit kan handig zijn wanneer er liquide middelen nodig zijn in je bedrijf en je niet kunt wachten tot facturen betaald zijn. Ook wordt vaak het risico overgenomen dat jij anderszins zou dragen als ondernemer. Uitbesteding van facturering is met name een handige manier van financieren van je onderneming wanneer er directe behoefte is aan extra financiële inkomsten. Voor wie het kan overzien zonder directe uitbetaling, is factoring onnodig.

Als alternatieve financiering

Een voordeel van factoring als financieringsvorm is dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van de bank. Banken kunnen wel de rol van factormaatschappij op zich nemen, maar er zijn ook andere bedrijven. Er zijn zelfs bedrijven die zich enkel bezig houden met factoring. Daarnaast wordt er voor andere vormen van financiering, bijvoorbeeld een lening, gekeken naar jouw kredietwaardigheid. De factormaatschappij houdt zich daar niet mee bezig. Deze kijkt naar de kredietwaardigheid van jouw debiteuren. Dat is tenslotte waar zij het geld van moeten ontvangen. Wel krijgt de factormaatschappij inzicht in jouw financiën – iets dat niet iedere ondernemer prettig vindt.

Voorwaarden en criteria

Factoring kan niet altijd. Alleen bij achteraf eenmalig factureren kun je er gebruik van maken van. Je kunt het dus niet gebruiken voor termijnfacturen of facturen die vooraf betaald moeten worden. Daarnaast heeft iedere maatschappij of bank nog eigen specifieke voorwaarden en criteria voor factoring, bijvoorbeeld een minimaal aantal facturen per maand of alleen business-to-business facturen.