Trendrapport bedrijfsleven

Als je meer wilt weten over ontwikkelingen in jouw niche dan is het Trendrapport bedrijfsleven (van KvK) een aanrader. Het rapport in januari 2021 ging over starters en stoppers per sector en regio.

Starters 2020

In de staafgrafiek is te zien dat de coronacrisis een duidelijke invloed had in de maanden maart, april en mei 2020. Het aantal starters lag in die maanden duidelijk lager dan in 2019. Opvallend is wel dat in de overige maanden het aantal starters toenam. Zijn door de coronacrisis meer werkzoekenden als zzp’er begonnen? De grootste groei (procentueel gezien) van starters zat in Noord-Nederland.

Waar zit de groei

Een aantal sectoren springen er uit qua groei in januari 2021 (t.o.v januari 2020). Het goederenvervoer, koeriers en de post hebben een plus van meer dan 80%. Ook online activiteiten zoals webhosting, webportals en gegevensverwerking halen meer dan 60% groei. In januari 2020 stond de financiele bemiddeling op nummer een met een groei van 25% gevolgd door vermogensbeheer, medische praktijken en projectontwikkeling.
Dalers

Sectoren die het niet goed doen in januari 2021 zijn zee- en kustvaart (-98%), personenvervoer (-70%), reisorganisaties en reclamebureaus. Ben jij ook ondernemer en zoek je krediet? Mogelijkheden zijn factoring, corona lening of een bedrijfslening zonder jaarcijfers.