FinTech

data op scherm
FinTech is een samenstelling van de woorden ‘financial’ en ’technology’. Volgens een rapport van de Rijksoverheid (uit 2019) telde de Nederlandse FinTech sector 635 bedrijven. Naast veel nieuwe startups zijn er ook gerenommeerde ondernemingen bij.

Nederlandse FinTech – Adyen

FinTech bedrijven werken anders dan doorsnee ondernemingen. Ze werken met slimme en innovatieve technologie die supersnel een hoop data verwerkt en analyseert. De bedrijven zijn vooral actief in de financiƫle sector en het betalingsverkeer. Adyen is het meest bekende FinTech bedrijf in Nederland. Het is actief in het betalingsverkeer en heeft grote bedrijven als Netflix en Facebook als klant. Adyen is een tijdje geleden naar de beurs gegaan en heeft verschillende investeerders schatrijk gemaakt. Onder wie prinses Mabel die ook aandelen in het bedrijf had. Bekende FinTech in de beleggingswereld zijn DeGiro en BUX. Slimme technologie wordt verder ook gebruikt voor cryptocurrencies, blockchain solutions en vermogensbeheer.

Bedrijfslening aanvragen

Ondernemers in het MKB en zzp’ers kunnen moeilijk een bedrijfslening krijgen bij gewone banken. Deze stellen zoveel voorwaarden dat alleen de grotere bedrijven krediet kunnen krijgen. FinTech financiers zijn flexibeler en sneller. De kans dat je een bedrijfslening of MKB doorlopend krediet krijgt is bij hun een stuk groter. De rente is vaak schappelijk maar er komt een opslag bovenop (net zoals de gewone bank ook doet). Hoe hoog deze opslag is hangt af van je risicoprofiel. Heb je voldoende draagkracht voor een krediet plus ook een zekerheid (huis, pand, voorraad, machines) dan zal de totale premie relatief laag zijn. Rente en afsluitkosten mogen van je winst worden afgetrokken.

PIN Voorschot

Een goed alternatief voor de gewone bedrijfslening is PIN Voorschot of Krediet Vooruit. Deze FinTech financiering werkt met automatische afroming van pintransacties. De zakelijk lening wordt zo in 3 tot 6 maanden afbetaald. Cashgeld en ontvangsten creditcards mag je helemaal zelf houden.