Zakelijke rekening

online bankieren
Als je een bedrijfslening of zakelijk krediet wilt aanvragen heb je een zakelijke rekening nodig. Een privé betaalrekening mag immers niet als zakelijke betaalrekening gebruikt worden. Dit staat in de voorwaarden van de bank. De nummer 1 die bijna alle lijstjes aanvoert als de beste zzp bank is Knab. Twee goede alternatieven zijn de gratis rekening N26 en het sociaal bewuste Bunq.

Knab

Knab werd in 2012 opgericht onder de vleugels van verzekeraar Aegon. Eerst alleen voor particulieren maar sinds 2014 kunnen ook zakelijke gebruikers er terecht. Alleen eenmanszaken en bv’s met 1 bestuurder kunnen een zakelijke rekening openen. Sta je nog geen 3 jaar ingeschreven bij de KvK dan ben je een starter bij Knab en ontvang je het eerste jaar 50% korting. Je betaalt dan slechts 3 euro per maand. Mensen die willen overstappen kunnen gebruik maken van de overstapservice en krijgen bovendien €50 cadeau.

Waarom KNAB Zakelijk en niet ING/ABN/RABO?

Bij ING en Rabo betaal je €10 per maand voor een zakelijke rekening en bij Knab €6 per maand. De kosten van een bijschrijving/overboeking bedragen tussen de €0,10 – €0,15 bij ING/Rabo. Bij Knab zijn de eerste 1000 transacties gratis en daarna €0,10 per stuk. Bij ING en Regiobank moet je op kantoor komen om een zakelijke rekening te openen, ook in coronatijd. Dan kan het een paar maanden duren. Bij Knab doe je dit eenvoudig online. Bij de Rabo en ABN AMRO kan de aanvraag meestal online. Bij ABN AMRO kan echter iemand bij je thuis langskomen om een kopie van je legitimatiebewijs te maken en het contract te laten ondertekenen.

Voordelen Knab
Starters betalen €3 p.m, normaal tarief is €6 p.m
1.000 gratis transacties per jaar
Boekhoudkoppeling kost €1,50 p.m
5 betaalrekeningen mét betaalpas

Zakelijk lenen
ING, Rabo en ABN AMRO verstrekken zakelijke leningen maar in de praktijk hebben zzp’ers en kleine mkb’ers weinig kans bij een aanvraag. Knab biedt geen zakelijke leningen maar werkt samen met Collin Crowdfund en Voldaan factoring.

Knab creditcard & sparen
Spaarrekeningen kun je eenvoudig aanmaken om zo potjes te creëren voor bijvoorbeeld btw of vakantie. De rente die je tegenwoordig krijgt is iets meer dan 0%. Een spaarrekening opzeggen doe je online via de app. Klanten kunnen kiezen uit zakelijke creditcard van Mastercard of American Express. Je moet dan wel minimaal 1 jaar ingeschreven staan bij de KvK.

Bunq – Bank of the Free

Bunq is een sociaal bewuste bank die in 2012 werd opgericht door de voormalig CEO van hostingbedrijf Transip. De website oogt hip en modern. De slogan van Bunq is ‘Bank of the Free’. Je kunt er niet zoals bij de gewone bank sparen of geld lenen. Bankieren gaat uitsluitend via de app op je smartphone.

De zakelijke rekening Bunq EasyMoney Business kost €9,99/maand en heeft een hoop functionaliteiten zoals Apple Pay, Google Pay, Siri shortcuts, meerdere rekeningen openen, facturen scannen, integratie met je boekhoudprogramma en nog veel meer. Een combinatie van 3 passen zijn ingrepen (Maestro, Debit Mastercard, Travel Card). Bunq EasyMoney Business kost €10 per maand. Instant betaalverzoeken met IDEAL of SOFORT kosten €0,20 cent. Er is ook een rekening Bunq easyGreen die €19.99 per maand kost. Hierbij plant Bunq bomen als je meer dan €100 besteedt en geniet je aankoopbescherming op online aankopen.

N26 – gratis zakelijke rekening

N26 is een Duitse online bank die opgericht werd in 2013. Ze bieden een gratis (zakelijke) rekening met gratis Mastercard. N26 is de beste keus als je de goedkoopste zakelijke rekening wilt zonder veel poespas. Geld maak je over van je N26 betaalrekening naar de debitcard. Met deze kaart kun je contactloos betalen en in Nederland 5 x per maand gratis geld opnemen. N26 valt onder het Duitse depositogarantiestelsel het geld op je rekening is gegarandeerd tot €100.000 Een ander voordeel is dat je zonder koersopslag kunt betalen in 19 vreemde valuta. Met de gratis Mastercard kun je online betalen, het geld wordt dan direct afgeschreven van je betaalrekening.

Beperkingen N26
De gratis N26 bankrekening heeft ook een paar beperkingen. De app en website zijn in het Engels. Het is niet mogelijk om IDEAL betalingen te doen. Rood staan is niet toegestaan op je debitcard. Geraak je in de min dan krijg je direct een herinnering om het aan te vullen (kost elke maal 3 euro per bericht). Je kunt de Mastercard van N26 niet gebruiken om online reserveringen te doen (zoals hotels of autohuur).